01-01-2019

EHBO Onbekend

EHBO onbekend

De kennis over 'eerste hulp bij ongelukken'neemt snel af onder Nederlanders. Het Rode Kruis spreekt zelfs van een dramatische teruggang in het aantal mensen dat overweegt een EHBO opleiding te volgen.

Nog maar 3,1 procent van de Nederlandse bevolking beschikt over een geldig EHBO-certificaat of -diploma. Tienduizenden mensen hebben hun EHBO diploma laten verlopen, omdat zij al jarenlang geen herhalingstrainingen meer hebben gevolgd. Hun kennis en inzichten over acute hulpverlening zijn daarmee ernstig verouderd. Rode Kruis Nederland zegt zich daarover grote zorgen te maken.

Ook geen kennis

De basiskennis over wat te doen in geval van bewusteloosheid, vergiftiging, botbreuk en/of bloeding is zichtbaar aan het dalen. Uit recente onderzoeken is gebleken dat slechts 8 procent van circa duizend ondervraagde panelleden slechts enkele vragen foutloos beantwoordde over 'eerste hulp'. In 2010 bedroeg die feilloze basiskennis nog 12 procent.

Basiskennis van EHBO doet levens redden. De kans om te overleven verdubbelt als reanimatie en de hartdefibrillator (de AED) binnen zes minuten worden ingezet. Elk jaar krijgen 15.000-16.000 mensen een hartstilstand, buiten zorginstellingen. Ofwel, 300 infarct-slachtoffers per week. Ook ontstaan er jaarlijks 1,9 miljoen letsels als gevolg van ongevallen rondom huis, school en werk.

Laag percentage

Het blijkt dat net iets meer dan drie procent van de Nederlandse bevolking een geldig EHBO-diploma heeft. Buirengewoon laag, in verhouding met omliggende landen, waar een EHBO-certificaat bij het behalen van een rijbewijs of op school verplicht is. Rode Kruis gaat zich nu inzetten om EHBO-cursussen aan te bieden in het voortgezet onderwijs.

Overigens worden ook EHBO-diploma's uitgegeven door onder meer Het Oranje Kruis, de Hartstichting. Maar ook via bedrijfshulpverlening en sportverenigingen. Echter hun gezamenlijke inzet brengt het aantal gecertificeerden niet boven de 3,1 procent.

     
     
Bezig met laden ...